Slovenija kvačka slovenske grbe

Guinness rekord

Slovenija kvačka

Kvačkarice Slovenije smo združile svoje spretnosti obračanja magične palčke in s prejo kreiramo največji Slovenski kvačkarski izziv.

211 kvačkaric in Ivan

+

212 grbov slovenskih občin

+

988 ostalih izdelkov

=

Obalno – kraška regija

Primorsko – notranjska regija

Online Courses

Get experience faster & save time

Good Books

View all my favourite books

Featured Courses

All my favourite short courses

Portfolio

View my recent works for inspirations

Zahvala slovenskim občinam

Galerija slik prikazujejo spoštovanje in zahvalo občin po vsej Sloveniji, ki so podprle projekt Slovenija kvačka z odkupom grba.

 

Projekt Slovenija kvačka je prejel izjemno podporo 174 od skupno 212 občin.

 

V galeriji smo zbrali nekaj ganljivih trenutkov predaje grbov, ki so postali simbol povezovanja, ustvarjalnosti in skupnosti. Te slike pričajo o izjemni predanosti naših kvačkaric in njihovi volji, da s svojimi ročno izdelanimi umetninami prispevajo k večnemu spominu in spomeniku njihovega truda.

 

Iskreno se zahvaljujemo vsem občinam, ki so podprle projekt z odkupom grba. Vaša gesta je omogočila, da se ročna dela naših kvačkaric postavijo v središče pozornosti in tako ustvarijo neprecenljiv spomenik njihovemu delu, trudu in dediščini. S tem ste podrli zidove ustvarjalnosti in skupnosti, in za to smo vam globoko hvaležni.

GRAFIKE_ZEMLJEVID

Borut Pahor

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Heraldica Slovenija

V projekt Slovenija kvačka smo povabili tudi društvo Heraldica Slovenija

Naj kvačke in preje povežejo Slovenijo!

Niti, ki povezujejo, ali družbeno odgovorno pletenje in kvačkanje, ali kako lahko angažirano rokodelstvo po majhnih korakih spreminja svet na bolje.

Pletenje in kvačkanje že dolgo ni le domena babic in starih tet. V svetu, pa tudi pri nas, ima nove sodobne pristope in družbeno noto. Od pletenja in kvačkanja za dobrodelne namene, do pletenja ali kvačkanja z družbeno odgovornim sporočilom, gverilskega pletenja, umetniških inštalacij, vse do terapevtskih učinkov, ki jih ima tovrstno ustvarjanje na telo in duha. Znani so učinki, ki jih ima na bolnike s težavami v duševnem zdravju, kot oblika delovne terapije, do čisto običajnih pozitivnih učinkov na vse, ki se s tem ukvarjajo, saj mu pravijo sodobna joga. Pomembna pa je tudi zgodba, ki jo vsak ročno narejeni izdelek nosi v sebi. Obenem gre tudi za spodbujanje že skoraj pozabljenih veščin naših babic, ki pa vedno bolj pridobivajo na veljavi, vsaj v svetu je tako. Tudi v Sloveniji kot gobe po dežju nastaja vse več društev, kjer stari učijo mlade, obstajajo tudi pobude, da bi bila ročna dela znova uvedena kot predmet v osnovnih šolah, saj otroci izgubljajo motorične spretnosti. Glavni namen dokumentarca in osrednje sporočilo je, da tovrstno ustvarjanje bogati, da je to hitro razvijajoči se trend zadnjih let, ki tudi pri nas vse bolj raste in da v poplavi instant izdelkov ročno narejeno v sebi nosi poseben pečat. V svetu masovne proizvodnje lokalno, unikatno, ročno narejeno znova dobiva svojo veljavo.

Dokumentarec je avtorica Simona Horvat z ekipo TV Koper snemala na Obali, Škofji Loki, Mariboru, Majšperku in Ljubljani pod režisersko taktirko Petra Lebana, direktorja fotografije Jake Kodarina. Končno podobo pa je dobil z montažo Davorja Dujmoviča.

Naša misija

Želimo kvačkanje, ki je bilo do sedaj tradicionalno povezano z ''starejšimi generacijami'', dvigniti na nov nivo in ga predstaviti kot privlačno ustvarjalno dejavnost za vse generacije.

 

Kvačkanje je več kot le ročna spretnost; je način sprostitve in zdrave odvisnosti od ustvarjanja. Hkrati nam omogoča, da svojim dragim partnerjem ponudimo čas zase, saj je to edini trenutek v dnevu, ko smo tiho in jim dovolimo uživati v svojih aktivnostih.

 

Naša misija je tudi ozaveščati in promovirati pomen ročnih del ter prispevati k njihovi finančni podpori. S svojim delom želimo ročna dela postaviti v središče pozornosti in ustvariti trajnostno prihodnost za naše kvačkarice.

 

Želimo, da kvačkanje postane znano kot seksi ustvarjalna dejavnost, ki združuje umetnost, sprostitev in kvaliteten čas za vse nas.

Skupaj kvačkamo za boljši svet.

Naša vizija

Združujemo raznolikost ustvarjalcev v naši mali Sloveniji.

 

Do sedaj so se predvsem predstavljali ustvarjalci iz drugih področij ustvarjanja, medtem ko je bilo kvačkanje bolj intimna dejavnost, ki smo jo izvajale doma in z nizkim profilom.

 

Želimo, da se kvačkanje razširi med vse ustvarjalce in postane del pestre kulturne krajine Slovenije. Združujemo raznolikost ustvarjalcev in jim omogočamo, da svojo kreativnost izrazijo skozi čudovite kvačkane izdelke.

 

Naša vizija je, da kvačkanje postane vseprisotna in cenjena oblika umetnosti in izražanja v naši državi.

 

Skupaj ustvarjamo prihodnost, prepletamo kulture in barvamo svet s kvačko.

 

Kvačkarski zapisi

Vodja projekta

Sem Jadranka Smiljić, Guinnessova rekorderka v maratonu neprestanega kvačkanja. Med samim dogodkom sem kvačkala grb za Slovenj Gradec, kjer je potekal prvi Guinnessov rekord v kvačkanju v Sloveniji.

 

Ker sem strastna ljubiteljica kvačkanja in velikega srca, sem se odločila povabiti svoje kolegice – ambasadorke kvačkanja, da se mi pridružijo v največjem slovenskem kvačkarskem izzivu. Skupaj smo ustvarile 212 grbov, ki bodo simbolizirali vsako občino v Sloveniji. Poleg 212 grbov smo naredili še ostalih 988 izdelkov in tako dosegli nov slovenski Guinnssov rekord: Svetovno največja zbirka kvačkanih izdelkov. 

 

Hvaležna sem vsem občinam, ki so podprle projekt z odkupom grba. Vaša podpora je omogočila, da se ročna dela naših kvačkaric postavijo v središče pozornosti in tako ustvarijo neprecenljiv spomenik njihovega dela, truda in dediščine.

 

En topel kvačkarski pozdrav,

Jadranka Smiljić, dipl. inž. rač. in inf.

Slovenija kvačka

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov