Primorsko – notranjska regija

Primorsko-notranjska regija v Sloveniji je slikovita pokrajina, ki združuje najboljše iz obeh svetov: kraško pokrajino Primorskega hribovja in značilnosti notranjskega sveta z jezeri in kraškimi pojavi. Ta regija navdušuje s svojo raznovrstno naravo, ki vključuje čudovita jezera, kot so Cerkniško jezero in Planinsko polje, ter številne jame, med katerimi izstopa Postojnska jama kot ena najbolj znanih turističnih atrakcij v Sloveniji. Poleg naravnih lepot regija ponuja tudi bogato kulturno dediščino, ki se odraža v tradicionalnih običajih, arhitekturi in kulinaričnih posebnostih. Raznolikost te regije jo naredi za priljubljeno destinacijo med popotniki, ki iščejo tako naravne kot kulturne dogodivščine.

Občina Bloke

Občina Bloke je idiličen košček Slovenije, znan po svoji neokrnjeni naravi in mirnem podeželskem življenju. Leži v čudovitem hribovju, ki ga prekrivajo gozdovi in številni naravni rezervati. Bloke ponujajo obilo možnosti za aktivnosti v naravi, kot so pohodništvo, kolesarjenje in opazovanje ptic. Poleg tega je ta regija znana po svoji tradicionalni kmečki arhitekturi ter kulinariki, ki ohranja avtentične okuse in običaje podeželskega življenja.

Grb občine Bloke

Grb Občine Bloke. Ploščo ščita deli konveksni lok: zgoraj je modra glava ščita, spodnje polje je srebrno in prikazuje staroveškega bloškega smučarja: to je v črno odet, v črne škornje obut in s črnim klobukom pokrit zajeten možak, ki opirajoč se z desnico na zlati kolec korači z zlatimi smučmi na nogah. Zlati trak, ki ga nosi ščit na svojih zunanjih robovih, lahko služi le kot grbovni okras.

Kvačkarica: Katja Božnik

Zahvaljujemo se Občini Bloke za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Katje Božnik in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Občina Cerknica

Občina Cerknica, sredi slikovite kraške pokrajine, je znana po svojem edinstvenem naravnem pojavu - izginjajočem Cerkniškem jezeru. Ta nenavadna kraška pojavnost, ki se v sušnih obdobjih spremeni v kraško polje, obiskovalcem ponuja edinstveno priložnost za opazovanje spreminjajoče se pokrajine. Poleg tega občina ponuja številne možnosti za aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje in raziskovanje številnih jam in kraških pojavov, kar privablja tako ljubitelje narave kot tudi radovedne popotnike.

Grb občine Cerknica

Grb občine Cerknica. Prvine grba poskušajo na abstraktni ravni ponazoriti značilnosti naravne krajine občine Cerknica, ki jo v veliki meri odlikuje neokrnjena narava z značilnimi kraškimi pojavi – v prvi vrsti presihajočim Cerkniškim jezerom. Bujna zelena vegetacija travnikov in gozdov se prepleta z elementom vode na vsakem koraku – od tod tudi prepoznavni elementi grba: prepletajo se črte v zeleni in modri barvi. Na dnu polja grba dve zeleni zaobljeno lomljeni črti predstavljata: a) presihajoče jezero s svojimi ponori in jamami, b) travnike, ki jih del leta prekriva jezerska voda, in pa c) zrcalno podobo drevesa, ki raste ob vodi. Vse to so tipične prvine jezerske krajine.
Nad tem modra ležeča črta ponazarja vodo - jezero in simbolizira mir in tišino.

Kvačkarica: Sanja Habjanič

Zahvaljujemo se Občini Cerknica za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Ilirska Bistrica

Občina Ilirska Bistrica se nahaja v jugozahodnem delu Slovenije. Znana je po svoji bogati zgodovini in kulturni dediščini ter čudoviti naravi. Ta regija je obarvana z zelenimi gozdovi, gričevnatim terenom in številnimi potoki. Mesto Ilirska Bistrica je središče občine, kjer se prepletajo sodobnost in zgodovinske značilnosti. Poleg tega območje ponuja številne možnosti za rekreacijo, pohodništvo ter odkrivanje naravnih lepot.

Grb občina Ilirska Bistrica

Grb občine Ilirska Bistrica ima čisto simetrično obliko, ki se na spodnji strani zaključi s polkrogom.
Opis: Osrednji simbol predstavlja zlatorumena ladja Liburna na modri podlagi. Ladja ima šest vesel in prislonjeno krmilo ter zastavo na krmnem drogu, obrnjeno proč od smeri vožnje.

Kvačkarica: Barbara Jenko

Sem poročena, mama dvem odraslim otrokom, stara 54 let, zaposlena kot profesorica športne vzgoje. Sem strastna popotnica in pohodnica (večkrat prehojen Camino) ter izdelovalka ročnih del ( kvačkanje, pletenje, vezenje, tatting, izdelovanje makramejev, tapiserij…). Ljubezen do ročnih del se prenaša iz roda v rod in to je tudi razlog, da sem se vključila v projekt Slovenija kvačka. Kvačkala bom grb domačega kraja Ilirske Bistrice.

Izdelki Barbare Jenko, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Ilirska Bistrica za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Barbare Jensko in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Občina Loška Dolina

Občina Loška dolina se razprostira v slikovitem okolju, obkrožena z zelenimi gozdovi in gričevjem. Sredi te pokrajine se bohoti reka Ložnica, ki daje kraju poseben čar in omogoča številne aktivnosti ob vodi. Loška dolina je znana po svoji pestri kulturni dediščini, ki se odraža v tradicionalnih prireditvah, kot je Loška noč, ter v bogati zgodovini, ki jo ohranjajo v lokalnih muzejih in galerijah. Poleg tega je ta občina odlično izhodišče za ljubitelje narave in pohodnike, saj ponuja številne poti in steze skozi neokrnjeno naravo ter omogoča odkrivanje čudovitih razglednih točk.

Grb občine Loška dolina

Grb občine Loška dolina je po teritorialnem preoblikovanju slovenskih občin v letu 1994, s 01.01.1995 tudi sama postala občina. S celostno podobo je bila določena prvinska podlaga identitete. Za izhodišče je bil uporabljen grb mesta Lož (po pravilih heraldike, da je za grb potrebna podoba v ščitu) iz prve polovice prejšnjega stoletja. Ta grb je rekonstrukcija grba mesta Lož po podelitvi privilegijske listine iz leta 1477.

Kvačkarica: Florijana Žnidaršič

Izdelki Florijane Žnidaršič, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Loška dolina za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Pivka

Občina Pivka je idiličen košček Slovenije, znan predvsem po svoji izjemni naravni dediščini. Nahaja se v osrčju kraške pokrajine in je dom številnih naravnih znamenitosti. Bogata je z raznolikimi kraškimi pojavi, posebej izstopajo številna presihajoča jezera, ki jim je posvečen poseben muzej, muzej Pivških presihajočih jezer. V njem si lahko ogledamo zgodovino in edinstvene ekosisteme teh kraških pojavov. Posebno doživetje ponuja Parko vojaške zgodovine, muzejsko in doživljajsko središče, ki nudi
vpogled v bogato nacionalno in svetovno vojaško zgodovino. Najnovejša pridobitev je Dina center o velikih zvereh. V njem si lahko s pomočjo interaktivnih medijskih orodij ogledamo svet medveda, volka in risa,
zveri , ki domujejo v pivških gozdovih. Občina Pivka tako ponuja nepozabno kombinacijo naravnih lepot, zgodovinske dediščine in priložnosti za raziskovanje ter avanturo v čudovitem kraškem okolju.

Grb občine Pivka

Grb Občine Pivka predstavlja narodni junak Martin Krpan* z “mesarico” in kijem, ki jezdi na rdeči “kobilici” po zelenem griču, vse v srebrnem ščitu.
Natančen opis grba: Grb Občine Pivka je upodobljen na ščitu poznogotskega stila, sanitske oblike. Zajeten možak v modrem suknjiču, črnih hlačah, visokih črnih škornjih in s črnim klobukom na glavi, z zlatim kijem v levici in zlato črno dvojno sekiro na desni rami, jezdi rdečega konjiča s črno grivo in repom, po zelenem griču v dnu srebrnega ščita. Zlati trak, ki ga nosi ščit na svojih zunajih robovih, lahko služi le kot grbovni okras. *V slovenski kulturi uveljavljeni junak Martin Krpan, je bil doma iz Vrha pri Sv. Trojici na Krasu. Življenjske trdoživosti telesno krepkega in umsko bistrega Kraševca ni zmogla krotiti niti togost dunajskega cesarstva, zato pa ga je znala koristno izrabiti za rešitev svojih vladarskih stisk. Naš narodni junak je seveda prispodoba slovenskega kraševskega ljudstva, ki vztraja večno, političnim tegobam in naravnim težavam vkljub, zvest rodni zemlji in lastnemu narodu, klen in značajen.

Kvačkarica: Jožica Knafelc

Moje ime je Jožica, že nekaj let sem v penziji, ki sem jo zaslužila z delom na pošti. Vmes sva z možem spravila do kruha hčer in sina, sem ponosna babica dveh visokoraslih vnukov, z ročnimi deli pa se ukvarjam od malih nog. V Pivki sem kot članica društva upokojencev prevzela vodenje ročnih del in zbrala skupino navdušenih rokodelk. V
večgeneracijskem centru smo začele s kvačkanjem hobotnic (hvala Tjaši za spodbudo in nasvete), nadaljevale smo z izdelavo igrač za tri otroške vrtce v občini. Iz čiste slučajnosti se je začelo druženje, ki traja že nekaj let in ima lepo prihodnost. V skupini skrbim za nove ideje in izzive, zato smo izdelujemo tople pletenine za občane v domu
upokojencev, copatke in kapice za dojenčke, z našimi izdelki smo razveselile otroke in mladostnike iz programa Botrstvo. S skupino pripravljamo samostojne razstave in sodelujemo na razstavah rokodelcev. V vsako stvar vtaknem nos, zato sem se javila za kvačkanje grba občine. S tehniko C2C sem se tokrat srečala prvič in si rekla: «Če je zmogel naš Krpan Brdavsa, bom pa tudi jaz en grb v C2C tehniki.« No, zdaj vidite, zakaj penzionisti nimamo časa. Srečno vsem.

Izdelki Jožice Knafelc, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Pivka za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Jožice Knafelc in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Občina Postojna

Občina Postojna je priljubljena destinacija v Sloveniji, ki je najbolj znana po svoji osupljivi naravni lepoti, predvsem zaradi ene najbolj ikoničnih kraških jam na svetu, Postojnske jame. Ta čudež podzemlja vsako leto navduši na tisoče obiskovalcev s svojimi čudovitimi kapniki, dvoranimi podzemnimi galerijami in edinstvenimi jamskimi tvorbami. Poleg jame je občina Postojna obdana z zelenimi gozdovi in slikovito pokrajino, ki ponuja številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti v naravi. Tu se nahaja tudi znameniti Postojnski grad, ki bogati zgodovino tega kraja, ter vabi obiskovalce v preteklost s svojo arhitekturo in kulturnim pomenom. Z edinstveno kombinacijo naravnih lepot in kulturne dediščine je občina Postojna privlačna destinacija za popotnike iz vsega sveta.

Grb občine Postojna

Grb Občine Postojna je predstavljen na ščitu, sestavljenem iz treh polj modre, rdeče in srebrne barve. Srebrno polje se dviga z dna proti sredini ščita, na njem pa je naslikana človeška ribica v naravni podobi in barvi. V ščitu je srebrni orel belorepec (postojna) z zlatim kljunom, zlatimi kremplji in rdečim jezikom. Postojna je razpeta med rdečim in modrim poljem. Ščit je obdan z ornamentalno bronasto-barvnim okvirjem, na vrhnjem robu pa je srebrna zidana krona s petimi cinami.

Po heraldičnih pravilih je namesto zlate uporabljena rumena in namesto srebrne bela barva.

Kvačkarica: Marta Kernel

Sem Marta Kernel, upokojenka. Z družino živim v vasi Koče. Že kot otroka so me veselila ročna dela. Za to sem dobila navdih od moje mame. Poleg svoje družine, ki mi je na prvem mestu, sem zelo rada pletla in kvačkala. V času službovanja in ko so otroci odraščali, sem to delo nekoliko opustila. Ko sem se upokojila, sem začela ponovno z izdelavo ročnih del. Pridružila sem se VGC društvu Pivka kjer ustvarjamo razne izdelke, ki razveseljujejo male nedonošenčke v Ljubljanskem UKC. Izdelujemo tudi izdelke za Zvezo prijateljev Mladine Ljubljana-Moste, ter za otroke v vrtcih v naši regiji in pletene izdelke za varovance v domu počitka. Rada imam izzive, zato sem se prijavila za izdelavo grba občine Postojna.

Izdelki Marte Kernel, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Postojna za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Marte Karnel in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov