Pavla Križnik: Pot kvačkanja

avtor Jadranka Smiljić

Naša ustvarjalna skupnost pri ustvarjalnosrce.si je polna navdihujočih zgodb in izjemnih posameznikov, ki s svojim talentom in ljubeznijo do ustvarjanja oblikujejo unikatne umetnine. Med njimi se izjemno ponosno predstavlja ga. Pavla Križnik, navdušenka nad kvačkanjem, ki je svojo strast začela že v rani mladosti.

V majhnem kotičku Gubnega pri Lesičnem se rojeva zgodba umetnice, ki s svojimi rokami ustvarja čudovite niti življenja. Pavla Križnik je že v rani mladosti odkrila čar kvačkanja, ki ji je postal zvest sopotnik skozi vse življenjske prelome.


“V ročnih delih se splete nevidna vez med ustvarjalcem in stvaritvijo, kjer vsak šiv, vsak premislek postane utrinek lastne zgodbe. V vsakem ustvarjalnem trenutku roke pletejo ne le niti in niti, temveč tudi spomine in čustva, ustvarjajoč edinstveno umetniško dediščino.”

Zibelka ročnih del

Pavla je svojo kvačkarsko pot začela pri komaj 12 letih, ko je ustvarila svojo prvo kapo. Ročna dela so bila v njeni družini tradicija, ki se je prenašala iz roda v rod. Pridne roke mam, babic in tet so ustvarjale umetnino, ki je krasila domove, družinska srečanja in hkrati izobraževala mlado Pavlo v umetnosti ročnih spretnosti.

Od šivanja do kvačkanja

Medtem ko je mlado dekle ustvarjalo s šivanko in pletlo na roke, je kvačkanje potrpežljivo čakalo svoj trenutek. Pri dvajsetih se je Pavla naučila plesti na pletilnem stroju Brother, ustvarjala raznolika oblačila za dekleta celjske gimnazije, a ob poroki in materinstvu je pletenje postavila ob stran. Ostala je le še ročna izdelava, šivanje prtičkov in prtov, ki so krasili domove.

Vrnitev na podeželje:

S selitvijo na podeželje se je začelo novo poglavje Pavline ustvarjalne poti. Včlanila se je v Društvo kmetic Ajda, kjer so se v družbi novih prijateljic predajale različnim ročnim spretnostim. Pri 50 letih pa je kvačkanje spet prevzelo Pavlino srce in dušo.

Izzivi kvačkanja:

Navdihnjena ob ogledu kvačkanih prtičkov pri hčerini prijateljici, se je Pavla odločila za resno pot kvačkanja. Prtički so rasli iz majhnih, okroglih in nezahtevnih v velike izzive nesimetričnih oblik ter zapletenih vzorcev. Kot izkušena “kvačkarica” se je podala v prevajanje nemških izrazov iz revij, ki so ji odpirale vrata v svet novih in zahtevnejših izdelkov.

Kvačka kot nepogrešljiva sopotnica:

Ob ustvarjanju pregrinjal, zaves, obeskov, rož in drugih okrasnih izdelkov je kvačka postala Pavlin nepogrešljiv sopotnik. Še vedno je bila predana tudi ročnemu šivanju, kjer je delila svoje znanje z otroki v OŠ Lesično ter ustvarjala gobeline s svojim možem.

Razstave in posebna razstava v spomin:

Pavla ni ostala le v ustvarjanju za svoj užitek. Skupaj z go. Angelco Zidar je svoje kvačkane mojstrovine predstavila na razstavah Društva kmetic Ajda. Prva razstava kvačkanih del je zasijala v vinski gorci na Tinskem.

Pred korono je Pavla navdušila občinstvo s samostojno razstavo v Domu krajanov v Podsredi. Februarja letošnjega leta pa je v športni dvorani v Podčetrtku razstavila najnovejše izdelke, ki so bili posvečeni njenemu pokojnemu možu. Izdelki, ustvarjeni v času žalovanja, imajo posebno mesto v njenem kvačkanem opusu.

Mir in užitek v kvačkanju:

Za Pavlo kvačkanje ni le spretnost, temveč način, kako najti mir in zadovoljstvo. Čeprav se včasih “para” in jezi nad zapletenimi načrti, se vse odtehta, ko izdelek “poštirka” in zasede mesto, kakršno si je zamislila.

V kvačkanju Pavla Križnik najde svoj umetniški izraz, hkrati pa predstavlja živahen del skupnosti ustvarjalnih duš. Njeno delo je več kot le prepletanje niti – je izraz ljubezni do ustvarjanja, ki nas spomni, kako pomembno je slediti svojim strastem in oblikovati svojo življenjsko zgodbo skozi ročno ustvarjanje. Vabimo vas, da se pridružite tej čudoviti skupnosti in s svojimi rokami tkete svojo edinstveno umetnino.

Vabilo kvačkaricam

Za zaključek pa vabimo tudi druge strastne kvačkarice, da se nam pridružijo. Skupaj tvorimo ustvarjalno skupnost, ki jo s ponosom predstavljamo na ustvarjalnosrce.si. Z veseljem bomo tvašo ustvarjalno zgodbo delili z našo skupnostjo. Pridruži se nam in skupaj ustvarjajmo čudovite umetnine!

Za sodelovanje nam pišite na info@ustvarjalnosrce.si .

Jadranka Smiljić

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov