ODEJA IZ KOTA V KOT

avtor admin

 

Kvačkana tehnika iz kota v kot (C2C – corner to corner) je tudi za manj izkušene kvačkarice precej enostavna. Sestavljajo jo le verižne in šibične petlje. Nastajajo majceni kvadratki. Vzorec je zelo ljubek in zanimiv.

Vzorec je zelo primeren za kvačkanje odej in odejic.

Za otroško odejico v obliki kvadrata s stranico 70 – 80 cm ali v obliki pravokotnika s stranicama približno 70 X 90 cm potrebujemo:

  • 300 do 400 g preje, primerne za kvačko št. 4.

Poleg tega pa še:

  • kvačko št. 4,
  • šivanko za volno.

Kvačkamo po vzorčnem narisku:

1. vrsta: 6 verižnih petelj, v 4. verižno petljo skvačkamo 1 šibično petljo, v 5. verižno petljo skvačkamo 1 šibično petljo, v 6. verižno petljo skvačkamo 1 šibično petljo.

2. vrsta: 6 verižnih petelj, v 4. verižno petljo skvačkamo 1 šibično petljo, v 5. verižno petljo skvačkamo 1 šibično petljo, v 6. verižno petljo skvačkamo 1 šibično petljo. S polgosto petljo kvačkanje pridružimo prvi vrstici in nadaljujemo s 3 verižnimi petljami, potem pa kvačkamo v zanko (v 1. vrsti vidimo 3 verižne petlje) in nakvačkamo 3 šibične petlje.

3. vrsta: Delo obrnemo in začnemo s 6 verižnimi petljami ter nadaljujemo tako kot v prejšnji vrsti.

Kvačkamo do želene velikosti stranic. Če izdelujemo kvadrat, potem obe stranici ožimo hkrati. Npr.:

30. vrsta: V vrhnje dele šibičnih petelj naredimo 4 polgoste petlje. Kvačkamo naprej: 3 verižne petlje, v zanko 3 šibične petlje. Nadaljujemo do konca vrste.

31. vrsta: Kvačkanje obrnemo in nadaljujemo kot v prejšnji vrsti.

Za lažjo predstavo je tule še par opomb:

Naše delo se z vsako vrsto oži. Na koncu ostane le en mali kvadratek. Zaključimo s kvačkanjem. S šivanko za volno poskrijemo niti in odeja je končana.

Nasvet:

Za otroško odejico najraje uporabim 100-odstotno akrilno prejo, ki ni alergena, je prijetna na otip in se ne mucka.

Za odejico lahko porabimo ostanke prej. Premislimo, kako barve sovpadajo. Fino je, da imamo preje istih debelin. Lahko pa se lotimo izdelovanja odeje po shemi. Veliko idej najdemo na spletu ali pa v mrežo narišemo svoj motiv.

Mateja Arhar

You may also like

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov