Obalno – kraška regija

Obalno-kraška regija je ena izmed 12 statističnih regij v Sloveniji in se nahaja na zahodnem delu države ob meji s Hrvaško in Italijo. Je zelo priljubljena med turisti. Ta regija se odlikuje po svoji izjemni geografski raznolikosti, saj vključuje obalo Jadranskega morja ter območje kraške planote. To območje predstavlja pomemben in slikovit del Slovenije ter ima bogato zgodovino, kulturo ter naravno dediščino. Sestavlja jo 8 občin.

Občina Ankaran

Občina Ankaran je najmlajša slovenska občina. Znana je po polotoku Debeli rtič, ki se naslanja na italijansko mejo. Zaradi ugodne klime se je tu razvilo zdravilišče za otroke in mladino, znana pa je tudi ortopedska bolnišnica Valdoltra.

Grb občine ANKARAN

Novi grb Občine Ankaran je sestavljen iz kipečih valov, ki ponazarjajo tesno povezanost kraja z morjem, zelene oljke, ki predstavlja naravo; iz nje pa žarijo svetlobni žarki svetilnika, ki kaže smer sožitja, po kateri stopa občina med ohranjeno obmorsko naravo, kulturno dediščino in ljudmi.

Urška_semenič_

Kvačkarica: Urška Semenič

Kvačkanja me je učila babica že v otroštvu in zame ta hobi sedaj predstavlja najboljšo terapijo. Zelo sem vesela sodelovanja v projektu, saj sem želela pomagati deliti sporočilo, da kvačkanje ni nekaj, kar bi le naše babice počele, temveč gre za zabaven, sproščujoč in moderen hobi, ki je tudi pri mlajših vse bolj priljubljen.

Izdelki Urške Semenič, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Ankaran za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Urše Semenič in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Ni najdenega izdelka

Občina Divača

Divača je srednje veliko urbanizirano gručasto naselje, ki je najpomembnejše prometno križišče na Krasu in središče občine Divača.

grb občine Divača

Grb občine Divača

Občina Divača - znak je sestavjen iz dveh elips. Znotraj manjše elipse je grafično obdelana slika Škrateljnove hiše.

Kvačkarica: Mrika Marku

Sem Mrika Marku, ponosna mati dveh čudovitih otrok in goreča ljubiteljica ustvarjalnosti. Navdušena sem nad kvačkanjem, pletenjem in vezenjem, spretnosti, ki sem se jih naučila že v otroštvu. Moj navdih prihaja od moje matere in starejše sestre, ki sta mi s svojim znanjem in vzpodbudami odprli vrata v čarobni svet ročnih del.

Skozi srednjo šolo sem se še bolj poglobila v to čudovito umetnost. V svetu digitalne dobe sem na Facebooku naletela na projekt "Slovenija kvačka" in se takoj navdušila. Brez oklevanja sem se prijavila in sodelovala v projektu, kjer sem s svojimi spretnostmi kvačkanja ustvarjala grb občine Divača.

Kvačkanje mi ni zgolj ljubiteljska dejavnost, ampak predstavlja terapevtski izlet v svet ustvarjalnosti. Medtem ko kvačkam, si lahko vzamem čas zase, pogovarjam se s prijatelji ali pa se sproščam ob gledanju televizije.

Izdelki Mrike Marku, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Divača za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Mrika Marku in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Občina Hrpelje – Kozina

Občina Hrpelje-Kozina leži v osrčju Krasa, kjer se prepletata bogata kulturna dediščina in čudovita narava. S svojo pestro zgodovino in tradicijo nudi edinstven vpogled v življenje na tem območju. Poleg slikovitih pokrajin ponuja občina tudi izjemno gostoljubnost svojih prebivalcev, ki so odprti za ohranjanje lokalne identitete in spodbujanje sodobnega razvoja.

Grb občine Hrpelje – Kozina

Grb Občine Hrpelje-Kozina je upodobljen na ščitu pozno gotskega stila, sanitske oblike. Na zelenem polju je srebrn Andrejev križ, katerega širine posameznih krakov znašajo po eno tretjino širine ščita. V sečišču krakov je črno kolo od voza z desetimi naperami. Njegov premer znaša eno polovico širine ščita. Zlata obroba, ki jo nosi ščit na svojih zunanjih robovih lahko služi le kot grbovni okras.

Kvačkarica: Simona Horvat

Zahvaljujemo se občini Hrpelje - Kozina za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Izola

Izola je slikovito obmorsko mesto, ki se nahaja ob obali Jadranskega morja v Sloveniji. Znana je po svojem pristanišču, ribiški tradiciji in čudovitih obmorskih razgledih. Središče mesta je polno ozkih ulic, barvitih hišic ter prijetnih trgov in restavracij ob obali. Izola ima tudi čudovite peščene plaže in kristalno čisto vodo, ki privabljajo obiskovalce iz vsega sveta. Poleg tega je mesto živahno kulturno središče, kjer se odvijajo številni dogodki, festivali in razstave.

Kvačkarica: Tina Nanut

Grb občine Izola

Na grbu Občine Izola je upodobljena bela golobica z oljčno vejico v kljunu, ki leta nad rumenim polkrogom. Ta rumena polkrogla naj bi prikazovala otok (it. isola [izola]), na katerem je mesto nastalo.
Podoba, ki je sedaj prikazana na izolskem grbu, je bila vzeta iz stare pripovedi iz leta 1380, ki opisuje Genovežanski napad na Izolo; pred pristankom napadalcev se je iz zvonika župnijske cerkve sv. Mavra spustila bleščeče bela golobica in jih zaslepila, morali so odpluti nazaj, ne da bi se dotaknili mesta.

Občina Izola se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Komen

Občina Komen je slikovito območje v Sloveniji, znano po svojih čudovitih krajinah in tradiciji. Nahaja se v gričevnatem svetu v zaledju slovenske obale. Središče občine je istoimensko naselje Komen, ki ohranja svoj čar starih kamnitih hiš. Območje je znano tudi po kraški pokrajini, značilnih kamnitih gmajnah in bogati dediščini, ki vključuje tudi edinstveno kulturno zapuščino. Okolica nudi tudi številne možnosti za ljubitelje narave, pohodnike in raziskovalce kraškega sveta.

Grb občine Komen

Grb Občine Komen je upodobljen na ščitu poznogotskega stila, katerega modri ščit je s srebrnim tramom oddeljen od rdečega dna; na tramu stoji srebrn vhodni obok (kolona), v njem je zlato sonce. V rdečem dnu ščita je zlat vinski grozd.

Kvačkarica: Vanda Mržek

Zahvaljujemo se Občini Komen za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Vande Mržek in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Zahvala občini Komen

Mestna občina Koper Comune città di Capodistria

Občina Koper je živahno obmorsko mesto, ki leži ob Jadranskem morju v Sloveniji. Kot pomembno pristanišče in gospodarsko središče slovenske obale, Koper navdušuje s svojo bogato zgodovino in mešanico kultur. Mesto ponuja slikovite ozke ulice, zgodovinske znamenitosti, kot je stolnica, ter čudovite mestne trge, kjer lahko obiskovalci uživajo v lokalni kulinariki in živahnem utripu mesta. Prav tako je mesto odlično izhodišče za obisk obmorskih plaž in raziskovanje okoliških krajev.

Grb občine Koper

Grb Mestne občine Koper je predstavljen na ščitu modre barve. V sredini ščita je rumeno stilizirano sonce s človeškim obrazom in šestnajstimi žarki, od katerih je osem ravnih in votlih ter osem vijugastih in polnih.

Loredana Ivančič

Kvačkarica: Loredana Ivančič

Sem upokojenka, mama in nona trem vnukinjam iz Kopra. Z ročnimi deli sem začela v osnovni šoli pri krožku ročnih del in sicer moj prvi izdelek je bil pleten brezrokavnik. Učila sem se malo pri teti in potem večinoma iz italijanskih revij. Veliko sem pletla in to tudi za druge. Potem je prišlo obdobje , ko se ni več nosilo pletenin in sem zato začela z kvačkanjem. Na začetku so bili prtički , ki sem jih dela kar po vrsti iz italijanskih revij, takrat pri nas še ni bilo toliko gradiva.

Za nekaj let sem vse opustila, potem pa začela in sedaj bolj kvačkam in to vsemogoče izdelke.

Za grbe sem slučajno zasledila oglas na FB in se prijavila. Z veseljem sem kvačkala grb Kopra mojega rodnega mesta.

Hvaležna sem Jadranki, da smo dosegle tak podvig in se veselim še nadaljnega sodelovanja.

Izdelki Loredana Ivančič, ki so del Guinnessovega rekorda

Občina Koper se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Piran

Občina Piran je pravo čudo ob obali Jadranskega morja. To slikovito obmorsko mesto očara s svojimi ozkimi uličicami, ki vabijo k raziskovanju bogate zgodovine in kulturne dediščine. Stolp svetilnika na vrhu griča ponuja osupljiv razgled na staro mestno jedro z barvitimi strehami in pristaniščem, ki pripoveduje zgodbo o pomorskem življenju skozi stoletja. Piran privablja obiskovalce s svojo edinstveno atmosfero, prijetnimi plažami ter okusno morsko kulinariko, ki navdušuje ljubitelje dobrot sredozemske kuhinje.

Grb občine PIRAN

Grb Občine Piran je ima obliko ščita, na sredini katerega je v modrem polju rdeč križ z ukrivljenima krakoma. Med križem in poljem je ozek bel trak.

Lora Stokuča

Kvačkarica: Lora Stokuća

Rojena sem na Hrvaškem, v dolini Neretve. Od svojega 1. leta pa živim v Kopru. Stara sem 56 let, mati in po poklicu policistka (še malo… 😁). Z ročnimi deli me je v zgodnji mladosti spoznala moja mama. Najprej sem dolgo let pletla (kvačko sem uporabljala le za sestavljanje pletenih
delov skupaj), pred štirimi leti pa sem odkrila čarobni svet kvačkanja. Od takrat sem s kvačkanjem zasvojena, to je zame idealna sprostitev po stresni službi. Za ta izziv sem se odločila predvsem zato, ker je ta mala državica že tolikokrat dokazala, da zmore veliko. Pa naj bo še tokrat tako! Kvačkala bom grb občine Piran. Verjamem, da nam bo skupaj uspelo!

Izdelki Lore Stokuče, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Piran za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Lore Stokuče in njenega izjemnega prispevka k projektu.

zahvala občini Piran
predaja grba občine Piran

Občina Sežana

Občina Sežana se nahaja v osrčju kraškega sveta in je znana po svoji slikoviti pokrajini ter pestri kulturni dediščini. Mesto Sežana in okoliška naselja ponujajo raznoliko paleto možnosti za raziskovanje kraške pokrajine, s čudovitimi jamami, naravnimi pojavi in vinogradi. Poleg naravnih lepot je Sežana tudi pomembno središče kulturnega dogajanja, kjer se prepletata tradicija in sodobnost, kar daje obiskovalcem vpogled v bogato zgodovino tega kraja.

Grb občine SEŽANA

Grb Občine Sežana je upodobljen na polkrožnem ščitu temno rdeče barve, ki je obrobljen s črnim robom. Osrednji motiv grba je vodnjak, iz katerega raste borovec z od vetra upognjenim deblom ter krošnjo. Osrednji motiv je črne barve, obrobljen pa je s tanko belo črto.

Kvačkarica: Antonela Rajkovačić

Sem Antonela, stara (še malo) 32 let iz Ankarana, mamica dveh čudovitih punčk. V prvi nosečnosti se je rodila moja ljubezen do kvačkanja. Osnove sem naučila prek youtube, ter začela počasi realizirati moje vizije. Ker obožujem izzive in komplicirane projekte, sem začela ustvarjati kvačkana oblačila, obleke … Ustvarjam pod imenom Pletinella, ter sodelujem na modnih revijah s kvačkanimi kolekcijami. Obožujem obleke, unikatnost in to je tisto kar predstavljajo moje kreacije: ženstvenost, glamur, elegantnost. Delam obleke za posebne dogodke, ali pa obleke za na plažo. Vedno so posebne. Ker obožujem izzive, sem se odločila za izziv kvačkanja grba občine Sežana. Ta izziv je pravi zame, da naredim spet nekaj posebnega, ter da spoznam še ostale kvačkarice iz naše lepe dežele.

Zahvaljujemo se Občini Sežana za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Ponujamo edinstven kvačkan načrt, navdihnjene iz simbolike grba občine Sežana. Ti načrti so namenjeni kvačkaricam in ustvarjalcem, ki želijo izdelati svoje interpretacije tega simbola. Naše oblikovane vzorce lahko uporabite kot navdih za vaše lastne kvačkane izdelke, vendar poudarjamo, da gre za interpretacijo in navdih ter ne za natančno reprodukcijo originalnega zaščitenega grba.

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov