Kvačkarski izziv januar 2024

Kvačkarski natečaj: Kvačkana kultura

Vstopite v čarobni svet niti in kvačke, ter se pridružite našemu navdihujočemu Kvačkarskemu januarskem izzivu 2024 v sodelovanju z Adijem Smolarjem

KVAČKANA KULTURA: NITI PLETEJO ZGODBE, GLASBA JIH OŽIVI

Ponosno napovedujemo naš drugi Kvačkarski izziv z izjemno novo dimenzijo – tokrat v sodelovanju z Adijem Smolarjem, priznanim kulturnikom, kantavtorjem in najbolj znanim pevcem v Sloveniji.

Izzivamo vas, da nam pokažete, kako kvačkanje lahko preseže meje in postane resnična kultura. 

Natečaj je odprt za člane ZUS in za vse kvačkarje in ljubitelje ročnih del, z nakupom vstopnice.

Za sodelovanje v našem januarskem Kvačkarskem izzivu 2024 je tokrat nekaj novosti! Če niste član zavoda, enostavno kupite vstopnico in odprite vrata kvačkarskega ustvarjalnega sveta.

Navodila

Tema: Prepletanje kulture in kvačkarske umetnosti

Spoštovane kvačkarice, vabimo vas, da svojo ustvarjalnost združite z bogastvom kulture in kvačkarske umetnosti.

 

 

Vaša naloga je ustvariti kvačkane izdelke, ki odražajo prepletanje raznolikosti kultur skozi kreativnost niti in kvačko.

 

 

Navodila:

 

 1. Izberite kulturni element: Poiščite navdih v različnih kulturah po svetu – lahko so to tradicionalni vzorci, simboli, oblačila, arhitektura ali praznične tradicije. Vaš izdelek naj odraža spoštovanje do raznolikosti.
 2. Barvna raznolikost: Uporabite pestro paleto barv, ki so značilne za izbrano kulturo. Barve naj odsevajo bogastvo in živahnost, ki jo prinaša svet kulture.
 3. Funkcionalnost in estetika: Premislite o funkcionalnosti svojega izdelka. Kako lahko vaše kvačkano delo postane uporabno in hkrati estetsko privlačno? Razmislite o vsakdanjih predmetih, kot so odeje, blazine, oblačila ali pa unikatni umetniški izdelki.
 4. Pripovedovanje zgodbe: Vaš kvačkani izdelek naj pripoveduje zgodbo o prepletanju kultur. Dodajte unikaten element ali simbol, ki predstavlja združevanje različnih identitet in izkušenj.
 5. Tehnična zahtevnost: Spodbujamo raznolikost tako v vsebini kot v tehnični izvedbi. Tako začetnice kot izkušene kvačkarice ste vabljene sodelovati.
 • Po končanem ustvarjanju svojih kvačkanih umetnin, vas vabimo, da jih oddate preko enostavnega postopka s pomočjo obrazca, katerega boste prijeli ob nakupu vstopnice
 • Izpolnite vse zahtevane podatke, vključno z imenom, priimkom, kontaktom in kratek opisom vašega kvačkanega izdelka. Prav tako priložite visokokakovostno fotografijo izdelka.
 • Preverite, ali ste pravilno izpolnili vse podatke, preden pošljete obrazec.

Rok za oddajo je do 1. februarja 2024.

Vaša kreativnost in predanost so ključni pri ustvarjanju kvačkanih umetnin, ki bodo odražale mozaik svetovne kulture. Veselimo se vaših edinstvenih prispevkov k prepletanju kulture in kvačke! 🌍🧶

Naša tričlanska komisija bo vaše prijave pregledala in izbrala TOP 5 idej, ki jih bo uvrstile v ožji izbor:

Tu pa bomo potrebovali vašo pomoč! Zmagovalke natečaja nam boste pomagali izbrati prav VI!

V četrtek, 8. februar 2023 ob 12 h bo preko naše FB strani potekalo 24-urno glasovanje. Zbirali bomo všečke za najbolj kreativne ideje!

Rezultati

GLASOVANJA

Hvala vsem udeležencem, komisiji in vam, ki ste oddali svoje glasove! 

Vaše sodelovanje je bilo izjemno! Ob tem smo z vami deliti še eno presenečenje – kot zahvalo našim zvestim oboževalcem. Skupaj ste oddali 267 glasov in naključna številka 208 je izbrala Zlatko Zabavnik za prejemnico nagrade – kompleta Slovenija kvačka! 

 

Še enkrat hvala vsem in čestitke zmagovalkam, ki so za svoj dosežek prejele super praktične nagrade!

Nagrade za Kvačkarski Izziv 2024: Kvačkana Kultura

Prvo Mesto:

Posebna nagrada, pripravljena osebno s strani našega častnega člana komisije, Adija Smolarja.
Komplet "Slovenija Kvačka": majica, nakupovalna vrečka za večkratno uporabo, manjša torbica, svinčnik in kemični svinčnik.

Drugo Mesto:

Celoten komplet "Slovenija Kvačka": majica, nakupovalna torbica, manjša torbica, svinčnik in kemični svinčnik.
Unikatna kvačka za še več ustvarjalnih podvigov.

Tretje Mesto:

Komplet "Slovenija Kvačka": majica, nakupovalna torbica, manjša torbica, svinčnik in kemični svinčnik.

Nagrade niso le priznanje za vašo ustvarjalnost, temveč tudi priložnost za ponosno razkazovanje svoje povezanosti s kvačkarsko kulturo in Slovenijo. Želimo vam obilo zabave in navdiha pri ustvarjanju! 🌈🧵🏆

Spoznajte

NAŠO KOMISIJO

Adi Smolar

Adi Smolar, živa glasbena legenda in pravi maček rokenrola! Slovenski kantavtor, ki s svojimi pesmimi vnaša smeh, zabavo in nepozabne ritme v naš vsakdan. Njegove pesmi pogosto vsebujejo satirične in družbeno kritične elemente, s humorjem pa obravnava različna aktualna in življenjska vprašanja. Ko Adi stopi na oder, se smeh rodi, note pa zaigrajo svoj ples veselja! 🎶😄

Marijana Pintarič

Marijana Pintarič, srčna članica komisije, članica Zavoda Ustvarjalno Srce in naša vodilna sila. Poleg tega, da je odlična mama, babica in žena, je tudi strastna kvačkarica, ki v svojih ustvarjalnih delih prepleta ljubezen, toplino in izjemno spretnost. S svojo predanostjo in energijo prinaša dodatno iskrico v našo ustvarjalno skupnost. 💖🧶

Jadranka Smiljić

Jadranka Smiljič, srčna mama Kosti in Zoji, ustvarjalna življenjska iskrivost ter ustanoviteljica Zavoda Ustvarjalno Srce. Pobudnica navdihujočih natečajev in dvakratna Guinnessova rekorderka, ki kvačkanje spreminja v umetnost. Ko ne ustvarja čudežev s kvačko, se predaja navdušujočemu svetu spletnih strani, kjer ustvarja čarobnost na sgeek.si. 🌈🧶💻

Namen

NATEČAJA

 • Promovirati kvačkane izdelke in njihove ustvarjalce. Spodbuditi javnost, da prepozna vrednost ročnih spretnosti in njihov pomen v sodobnem svetu.
 • Navdihniti tudi ostale posameznike in spodbuditi druge kvačkarje k raziskovanju in razvijanju svojih spretnosti. Navdihniti tudi mlajše in ustvariti nove generacije rokodelcev.
 • Razširiti kreativne meje in pokazati širši javnosti, kako raznoliki in uporabni so lahko kvačkani izdelki ter kako pomembno je ohranjanje te dragocene ročne spretnosti. 
 • Promovirati to tradicionalno ročno delo. Z vsakim ustvarjenim izdelkom naredimo korak naprej v ustvarjanju skupnosti rokodelcev in dvigu cenjenosti kvačkanja.
Spletna

RAZSTAVA VSEH PRIJAVLJENIH IZDELKOV

1. mesto

Ustvarjalka: Ana Ljubi

Naziv izdelka: Unikaten dežnik
Opis izdelka: Unikaten dežnik, ki mu edino dež ne paše.

2. mesto

Ustvarjalka: Brigita Rozina

Naziv izdelka: Krilo
Opis izdelka: Na odrezani zgornji del kavbojk sem skvačkala krilo. Material je preja cotton, 100% bombaž. Navdih dobila na youtubu. Krilo je podloženo.

3. mesto

Ustvarjalka: Sonja Kos

Naziv izdelka: Brezrokavnik
Opis izdelka: Brezrokavnik sešit iz starih hlač in del kvačkane zavese za okras. Ideja je nastala v moji glavi.

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov