Gorenjska regija

Gorenjska regija, ena najbolj slikovitih in priljubljenih regij v Sloveniji, se nahaja v severnem delu države in ponuja raznoliko paleto naravnih lepot ter kulturnih znamenitosti. Središče regije, mesto Kranj, z bogato zgodovino in očarljivim starim mestnim jedrom, privablja obiskovalce s svojo srednjeveško arhitekturo. Gorenjska je znana po prečudovitih gorskih vrhovih, med katerimi izstopa Triglav, najvišja gora v Sloveniji. Bohinjsko jezero, Bled z ikoničnim otokom in gradom ter Kranjska Gora so le nekatere od destinacij, ki jih ponuja regija. Poleg naravnih čudes Gorenjska navdušuje tudi s tradicionalnimi prireditvami, kot je Planica, ter gostoljubjem in kulinarično ponudbo, ki izražata pristen čar te čudovite slovenske regije.

Občina Bled

Občina Ajdovščina, središče zgodovinske Goriške regije, se razprostira v zahodnem delu Slovenije. Znana po svoji bogati dediščini in slikoviti pokrajini, občina privablja s svojimi naravnimi lepotami, kot so Vipavska dolina z značilnimi vinogradi ter razgibanim reliefom za ljubitelje pohodništva in plezanja. Mesto Ajdovščina je urbano središče, ki kljubuje času in ohranja svoj zgodovinski pečat, medtem ko njegova bližina kraškim jamam, reki Vipavi ter starim gradovom nudi priložnosti za raziskovanje zgodovine in narave v enem. Ta občina je pravo središče kulturnega, zgodovinskega in naravnega bogastva Goriške regije.

Grb občine Ajdovščina

Grb Občine Ajdovščina je upodobljen na španskem ščitu, s polkrožnim spodnjim delom, zgornji del pa se zaključi v obliki enakokrakega trikotnika, pri čemer ima desna stranica obliko štiri delne oglate forme stolpa, nagnjene za 45 stopinj.

Zgornji del grba predstavlja rimski stolp s štirimi cinami, kar predstavlja Ajdovščino kot rimsko mesto. Nagnjenost stolpa za 45 stopinj simbolizira burjo, kot klimatsko posebnost občine. Spodnji del stolpa se zaključi s črto v obliki vala, ki se z naraščajočimi razmaki še dvakrat ponovi, tako da spodnji del deli na tri valovita polja, katerih površina se proti dnu grba enakomerno povečuje. Valovi predstavljajo deročo reko Hubelj in geografsko podobo doline, ki je na eni strani obrobljena z visokimi gorskimi grebeni, na drugi pa s kopastim vinorodnim gričevjem.

Zgornji del grba je bele barve. Valovita črta, ki zaključuje njegov zgornji del, je v srebrni barvi, zgornje polje spodnjega dela je svetlo zeleno, srednje zeleno, spodnje pa temno zeleno. Grb je obrobljen s srebrno barvo.

Okrog zunanje črte spodnjega dela grba poteka napis z velikimi tiskanimi črkami v srebrni barvi: OBČINA • AJDOVŠČINA.

Kvačkarica: Petra Sanković

Sem Petra Sanković, prava primorka, za povrh še trmasta brkinka. To pomeni, če si nekaj dam v glavo, to naredim. To me je tudi pripeljalo do izobrazbe diplomirane inženirke gozdarstva. Svojeglavost in želja po novih znanjih, sta mi pred 5 leti dala zamisel, da bi se naučila kvačkati. In sem se – sama, s pomočjo knjig in interneta, kajti doma nihče ne kvačka. Večinoma ne delam po načrtu, raje si nekaj zamislim in to naredim. Takoj, ko sem videla projekt, sem si rekla zakaj pa ne. Dan po prijavi vidim, da delamo v tehniki C2C, v kateri še nisem delala. Sedaj me čakata 2 nova izziva, kvačkanje po načrtu ter nova tehnika.

Izdelki Petra Sanković, ki so del Guinnessovega rekorda

Občina Ajdovščina se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Bovec

Občina Bovec, obdana z osupljivimi Alpami in prečudovito naravo, je priljubljena destinacija med ljubitelji gora in aktivnega življenjskega sloga. S svojimi slikovitimi dolinami, kristalno čistimi rekami in številnimi možnostmi za pohodništvo, plezanje ter različne športne dejavnosti, vsako leto privablja množice obiskovalcev. S svojo bogato kulturno dediščino in prijaznimi prebivalci ustvarja nepozaben in očarljiv vtis na vse, ki se odločijo raziskati to čudovito območje.

Grb občine Bovec

Grb občine Bovec ima na modri osnovi, ki ponazarja nebo, stilizirano silhueto gore Svinjak, ki predstavlja stičišče Bovške kotline, doline Trente in doline Koritnice in ponazarja osrednje področje Občine. Silhueta gore je razdeljena v dve polji: zeleno na levi in belo na desni, kar predstavlja zasneženo visokogorje občine. V spodnjem delu silhuete je zelenomodro polje v obliki črke S, ki se širi od desnega proti levemu robu in ponazarja reko Sočo. Na tej podlagi je v sredini grba osrednji simbol – zlatorog v skoku, ki simbolično ponazarja varuha lepot in bogastvo doline ter z izrazito dinamično figuro plemenitost in odločnost ljudi. Figura zlatoroga je v zlati barvi. Grb je obrobljen z dvojnim robom v črni barvi.

Kvačkarica: Danijela Zonta

Prihajam iz obalno kraške regije, natančneje iz občine Sežana. Stara sem 55 let, po poklicu sem prometnica na železniški postaji v Sežani.
Kvačkam od svojih malih nog, bolj resno pa sem poprijela za kvačko, pletilko v 20 letu svoje starosti, ko sem pričakovala prvega otroka. Od takrat se je nabralo kar veliko ur ob teh ročnih delih. S kvačkanjem in pletenjem sem se začela ukvarjati najprej zato, da sem naredila nekaj izdelkov za otroke, potem pa kar iz veselja in za pomiritev ter sprostitev.
Ker imam rada nove izzive, mi je tale vaš projekt kot naročen za to, tako sem se odločila, da se nanj prijavim tudi sama. Ker je bila moja občina zasedena, sem se odločila za občino iz katere prihaja moj partner in to je občina Bovec.

Izdelki Danijele Zonta, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Bovec za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta. Posebej pa izražamo hvaležnost za gesto okvirjanja grba, ki simbolizira spoštovanje do kvačkarice Danijeli Zonta in njenega izjemnega prispevka k projektu.

Občina Brda

Občina Brda, zaklad med vinogradi in gričevjem, je pravo popotovanje skozi prepletanje tradicije, vrhunskega vinarstva in čudovite pokrajine. Leži v zelenem objemu slovenskega Primorja ter slovi po svojih čudovitih vinogradih, ki dajejo življenje izjemnim rebulam in vrhunskim belim vinom. Poleg bogate vinarske dediščine Brda ponujajo tudi očarljive vasice, zgodovinske znamenitosti ter kulinarične užitke, ki jih ponuja sredozemska kuhinja s pridihom lokalnih okusov. Ta idilična pokrajina vedno znova očara obiskovalce z gostoljubjem prebivalcev ter neskončno lepoto, ki jo ponuja vsak kotiček te čarobne občine.

Občina Brda

Grbo občine Brda. Grozdje je najpomembnejša kultura v Brdih. Raste na hribčkih.
Za Brda so značilni tudi cerkveni stolpi, ki se zaključujejo s cinami (prsobrani). Ti so večinoma zvoniki gotskih cerkva in so najstarejši v Brdih. Eden takih stolpov je stolp v vasi Vedrijan.
Nad grbom je kamnita krona s petimi cinami, kar pomeni št. prebivalcev (od 5.000 do 10.000)

Kvačkarica: Lidija Ivič

Moje ime je Lidija Ivič. Sem štajerka, ki rada kuha, peče, ustvarja in seveda kvačka. S kvačkanjem se ukvarjam že celo življenje. To me pomirja in veseli. Ljubezen do kvačkanja mi je privzgojila moja 90 letna mama. Rada imam poletje, morje, sončno vreme in okusne jedi, zato sem se zelo razveselila, da bom lahko kvačkala grb Goriških Brd, dežele češenj in vina. Ta projekt je moj osebni izziv, poleg tega pa odlična priložnost, da Slovenija pokaže izjemne sposobnosti slovenskih kvačkaric.

Moja povezava do fb strani: https://www.facebook.com/lidija.ivic.547

Izdelki Lidije Ivič, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Brda za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Cerkno

Občina Cerkno, zasidrana v objemu čudovitih cerkljanskih hribov, je pravo naravno in kulturno bogastvo z izjemnim zaledjem. Ta prekrasen košček Slovenije navdušuje s svojo pestro zgodovino, ki se odraža v številnih kulturnih spomenikih in tradicijah ter v čudovitih pokrajinah, ki ponujajo obilo priložnosti za raziskovanje in rekreacijo v naravi. Cerkno se ponosno ponaša tudi z izjemnim zimskim centrom, ki privablja ljubitelje smučanja in drugih zimskih športov ter vse tiste, ki iščejo sprostitev in avanture v neokrnjeni naravi. Občina Cerkno s svojo edinstveno identiteto in gostoljubnimi prebivalci ustvari nepozaben vtis na vse, ki jo obiščejo.

Grb občine Cerkno

Grb Občine Cerkno predstavlja srebrni ščit poznogotskega stila; ta nosi podobo divjega petelina, stoječega na zelenem odprtem bršljanovem vencu, ki ponazarja črko »C«.
Blazon: grb Občine Cerkno je upodobljen na povišanem (Slovenskem) ščitu poznogotskega stila sanitske oblike; srebrna plošča ščita nosi podobo divjega petelina (tetrao urogallis) v črni, rdeči, modri in zlati barvi, stoječega na, v levo odprtem, zelenem vencu iz bršljanovih listov, venec predstavlja veliko črko »C«.
Zlati trak, ki ga nosi ščit na zunanjih robovih, lahko služi le kot grbovni okras.

Kvačkarica: Janja Bolčina

Moje ime je Janja in prihajam z Gorenjske. Po poklicu sem ekonomski tehnik. Sem poročena in sem mami dvema odraslima hčerama ter babi enoletni vnukinji. Prijavila sem se za grb svoje občine Radovljica, a ker smo bile prijavljene kar štiri kvačkarice, sem se odločila za grb občine Cerkno, od koder je bil moj oče. Že od mladih let rada šivam, pletem in kvačkam, česar sem se naučila iz knjig in revij. Poleg ročnih del rada berem, rešujem križanke, najbolj pa se sprostim v hribih.

Občina Cerkno se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Idrija

Občina Idrija, zasidrana v osrčju slikovitega idrijskega hribovja, nosi bogato dediščino rudnika živega srebra, ki je globoko zaznamovala njeno zgodovino. Ta prekrasen del Slovenije navdušuje s svojo kulturno zapuščino, ki jo odražajo tehnična dediščina rudnika, tradicionalna idrijska čipka in bogata etnološka dediščina. Poleg tega Idrija očara z edinstveno naravno lepoto, saj ponuja izjemne možnosti za raziskovanje prečudovitih gozdov, hribovskih poti in skritih kotičkov neokrnjene narave. S svojo gostoljubnostjo ter pestro ponudbo kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti vsakomur, ki obišče ta kraj, pusti trajen vtis in navdušenje nad svojo edinstvenostjo.

Grb občine Idrija

Grb Občine Idrija je enak grbu mesta Idrija. Na njem je v črno obrobljenem ščitu, ki je na spodnji strani polkrožen, upodobljen rimski bog trgovanja, pa tudi glasnik bogov Merkur. Merkur, ki je obrnjen na levo ima v desni roki glasniško palico, oblečen pa je v zeleno tuniko in ima ogrnjeno rdeče ogrinjalo. Na nogah ima sandale s krili.

Idrijski grb z Merkurjem se pojavlja že v 2. polovici 17. stoletja. Merkur v grbu opozarja na živo srebro, ki so ga v Idriji odkrili leta 1490 in zaradi katerega se je Idrija razvila v zelo pomembno rudarsko središče. Srednjeveški alkimisti so namreč živo srebro (latinsko mercurium) označevali s simbolom planeta Merkurja.

Kvačkarica: Helena Sever

Prihajam iz Spodnja Idrije, sicer rojena »GORENKA«, moje korenine segajo prav v Idrijo. Sem ljubiteljica narave in ročnih del. Sem zaposlena in moj prosti čas je rezerviran za različna ročna dela, petje v zboru (na žalost man je korona vse postavila na glavo), sem aktivna članica TD Fara, ker pa se klekljati spodobi za naše konce, sem članica »pr´farskih« klekljaric, kjer se učim izdelave čudovite idrijske čipke. Rada delam tudi z otroki, zato sem prostovoljka pri ZPM Idrija. Najrajši pa se s prijateljico potikam v naravi, po bližnjih gričih. Narava in kvačka sta zame velika sprostitev, odklop od ponorelega sveta!

Izdelki Helene Sever , ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Idrija za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Kanal ob Soči

Občina Kanal ob Soči, ob reki Soči na zahodu Slovenije, očara s srednjeveškim mestnim vzdušjem v Kanalu, kjer ozke uličice in kamnite hiše pripovedujejo zgodbe preteklosti. Okolica ponuja raznoliko pokrajino z griči, vinogradi in gozdovi, privlačno za rekreacijo in raziskovanje. Regija slovi po gastronomiji, ki združuje tradicionalno slovensko kulinariko z vplivi sosednjih kultur. Občina Kanal ob Soči je tako magnet za ljubitelje narave, zgodovine in kulinarike, ki želijo doživeti pristno Soško dolino.

Grb občine Kanal ob Soči

Grb (ščit) Občine Kanal on Soči je gotske oblike in razdeljen na posamezna polja. Zgoraj so 3. rumene šestlistne rože na zeleni podlagi, katera simbolizira hribe. Tak tip rože je pogost heraldični simbol in pomeni lepoto in čast. Roža je oblikovana po vzoru rože na sklepniku iz gotske cerkvica sveta Kanciana v Britofu. V sredini je šrafiran most, značilen za našo občino, ki heraldično simbolizira prehod iz enega na drugi breg in je tako simbol povezovanja. Spodaj so tri heraldično srebrne postrvi na modri podlagi. Postrv je pogost in star heraldični simbol poštenosti. Modra barva pa pomeni reko Sočo in je simbol univerzalne možnosti. Nad ščitom je kamnita krona s petimi cinami. Krona je bele barve.

Kvačkarica: Valerija Božič

Zahvaljujemo se Občini Kanal ob Soči za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Kobarid

Občina Kobarid, ki se nahaja v osrčju slikovite Soške doline na zahodu Slovenije, predstavlja privlačno destinacijo z bogato zgodovino in osupljivo naravo. Mesto Kobarid se ponaša z zgodovinskim in kulturnim dediščinam, med katerimi izstopa Kobariški muzej, ki podrobno predstavlja dogodke iz prve svetovne vojne. Okolica občine ponuja številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in raziskovanje slikovitih pokrajin ob reki Soči. Znana je tudi po odlični gastronomski ponudbi, kjer se tradicionalne jedi prepletajo z lokalnimi sestavinami. Občina Kobarid tako predstavlja idealno destinacijo za ljubitelje zgodovine, narave in kulinarike.

Grb občine Kobarid

Grb občine Kobarid. Opis grba, splošno: v modrem ščitu stoji srebrna trikotna gora na njegovem zelenem dnu, v katerem plava srebrna postrv; v vsakem od dveh kotov ščita je po en srebrn cvet planike.
Predstavitev grba – BLAZON: Grb Občine Kobarid je upodobljen na modrem ščitu poznogotskega stila, sanitske oblike.
Nad zelenim dnom ščita, v katerem plava srebrna postrv, se dviga srebrna trikotna gora v vrh tako, da ta sega pod sredino zgornjega roba ščita; dno ščita ločuje od gore trnasti rez; v desnem in levem kotu ščita plava po en srebrn cvet planike z rumenim venčkom prašnikov v sredini.

Kvačkarica: Antonija Forjan

Izdelki Antonije Florjan, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Kobarid za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Občina Miren – Kostanjevica

Občina Miren-Kostanjevica, ki se nahaja v zahodnem delu Slovenije, v Soški dolini, predstavlja čarobno destinacijo z edinstvenim značajem. Sestavljena iz naselij Miren, Kostanjevica na Krasu in Bilje, občina ponuja pristen vpogled v lokalno življenje in kulturo. Kostanjevica na Krasu je znana po svojih čudovitih kraških pokrajinah in bogati zgodovini. Občina se lahko pohvali z raznoliko naravo, ki vključuje griče, vinograde ter bujne gozdove, kar privablja ljubitelje narave in aktivnosti na prostem. Poleg tega so v občini ohranjene tudi kulturne dediščine, ki jih odražajo zanimive arhitekturne znamenitosti. Zgodovinski pridih in prijaznost lokalnega prebivalstva ustvarjata prijetno okolje za obiskovalce, ki želijo doživeti avtentično doživetje v središču Soške doline.

Grb občine Miren – Kostanjevica

Grb občine Miren - Kostanjevica ima obliko ščita, ki je razdeljen na polovico s cinastim rezom. V spodnji polovici je zid iz opeke v rdeči barvi, kar predstavlja opekarsko tradicijo v kraju Bilje. Zid kot takšen je simbol za starodavni Mirenski grad iz rimskih časov. V zgornji polovici ščita je na rumenem polju, simbolu sonca, ruj s tremi vejicami v rdeči barvi, ki predstavlja kraško območje v občini. Enajst listov na vejicah in enajst delitev obzidja simbolizira enajst naselij, ki sestavljajo občino. Ščit je obrobljen s črno črto.

Kvačkarica: Petra Figelj

Izdelki Petre Figelj, ki so del Guinnessovega rekorda

Zahvaljujemo se Občini Miren – Kostanjevica za njen ključni prispevek k uspehu projekta 'Slovenija kvačka'. S pristopom k projektu in z finančno podporo je občina omogočila njegovo izvedbo ter vodenje projekta.

Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica, ki se nahaja ob meji z Italijo v zahodnem delu Slovenije, je sodobno in dinamično mesto s posebno geografsko in kulturno identiteto. Nastala je kot posledica delitve zgodovinskega mesta Gorica po drugi svetovni vojni. Nova Gorica se ponaša z urbano arhitekturo, modernimi infrastrukturnimi rešitvami ter pestrim kulturnim in družabnim življenjem. Mesto je znano po svoji mednarodni naravi, saj soseduje z italijansko Gorico in tvori enotno urbano območje. Reka Soča, ki teče skozi mesto, dodaja čar in omogoča različne rekreacijske dejavnosti ob njenem bregu. Mestna občina Nova Gorica je središče številnih dogodkov, festivalov in kulturnih prireditev, kar prispeva k živahnosti in privlačnosti tega dela Slovenije.

Grb Mestne občine Nova Gorica

Grb Mestne občine Nova Gorica je stilizirana rdeča vrtnica na belem polju, ki je obrobljeno z modrim robom. Rob je kvadratne oblike in ima spodnja vogala zaobljena.

Grb mestna občine je leta 1968 ob 20-letnici mesta Nova Gorica potrdila takratna Skupščina občine Nova Gorica. Roža vrtnica ponazarja mladost, lepoto in svežino najmlajšega slovenskega mesta, ki se odlikuje tudi po svoji hortikulturni urejenosti, v globljem pomenu pa poleg tega ponazarja bistvo Nove Gorice in širšega območja Goriške, ki je znana kot dežela sonca ter veselih in delavnih ljudi. Avtor simbola je inž. arh. Roni Nemec.

Kvačkarica: Maja Simeonov-Nedeljkov

Izdelki Maja Simeonov-Nedeljkov, ki so del Guinnessovega rekorda

Mestna občina Nova Gorica se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Renče – Vogrsko

Občina Renče-Vogrsko, ki se nahaja v zahodnem delu Slovenije, blizu meje z Italijo, predstavlja očarljivo podeželsko območje s pestro kulturno in naravno dediščino. Sestavljena iz naselij Renče, Vogrsko in okoliških vasi, občina ponuja preplet tradicije, gostoljubja ter idiličnih kmečkih pokrajin. Vinorodna gričevnata pokrajina je značilna za to območje, kjer se pridelujejo odlična vina. Renče-Vogrsko je tudi dom nekaterim zgodovinskim znamenitostim, kot so cerkve, ki odražajo bogato kulturno dediščino. Mesto Renče je znano po svoji srednjeveški arhitekturi, medtem ko je Vogrsko priljubljeno izhodišče za raziskovanje okoliških gričev, vinogradov in slikovitih poti. Ta mirna občina privablja ljubitelje narave, kulturne zgodovine ter tiste, ki iščejo pristno podeželsko doživetje v objemu vinorodnih gričev.

Grb Občine Renče-Vogrsko

Grb Občine Renče-Vogrsko ima obliko ščita in je povzetek najstarejših simbolov na območju občine.
Sestavljen je iz dveh delov. Zgornja polovica simbolizira jeguljo, ki je značilnost občinskih voda.
Spodnja polovica je simbol strešnega venca renškega gradu.
Grb je opečnate barve, kar simbolizira tradicijo opekarstva v vaseh in zaselkih občine.

Kvačkarica: Mirjam Andrejčič

Izdelki Mirjam Andrejčič, ki so del Guinnessovega rekorda

Občina Renče- Vogrsko se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Šempeter – Vrtojba

Občina Šempeter-Vrtojba, ki se nahaja v zahodnem delu Slovenije ob meji z Italijo, predstavlja dinamično območje z raznolikimi značilnostmi. Mesto Šempeter se ponaša s svojo zgodovinsko dediščino, ki se odraža v starem mestnem jedru in kulturnih spomenikih. Naselje Vrtojba pa je znano kot pomembno trgovsko središče ter prepoznavno po svoji tržnici. Občina je geografsko ugodno locirana in je pomemben prometni križ, saj se nahaja ob avtocesti in blizu mejnega prehoda z Italijo. Poleg tega je znana tudi po gospodarski dejavnosti, zlasti na področju trgovine in logistike. Šempeter-Vrtojba je tako mesto, kjer se prepletajo zgodovina, gospodarstvo in sodoben način življenja, kar ustvarja živahno okolje za prebivalce in obiskovalce.

Grb občine Šempeter - Vrtojba

Grb občine Šempeter - Vrtojba ima obliko ščita. Tvorita ga dva glavna elementa: Rumeni cvet, sonce na modrem ozadju Zeleni spodnji del, ki ga tvorita dva lista, dve polji, dva kraja … Bela linija, ki ločuje lista in modrino simbolizira cesto in lego občine ob italijanski meji.«[

»Zastava je podolgovate pravokotne oblike. Barvno je razdeljena na dve enaki polovici. Zgornja je modre barve, v sredini modrega polja je rumeno sonce s šestnajstimi žarki. Spodnja polovica je zelena. «

Kvačkarica: Ingrid Jovanovič

Občina Šempeter- Vojtrba se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Tolmin

Tolmin, mesto in občina v zahodnem delu Slovenije, predstavlja vrata v osupljivo Soško dolino. Obdano z gorami in ob reki Soči, Tolmin očara z naravno lepoto in bogato kulturno dediščino. Mesto je zgodovinsko pomembno, saj je bilo prizorišče dogodkov iz prve svetovne vojne, kar odraža Kobariški muzej, ki se posveča temu obdobju. Tolmin je tudi izhodišče za raziskovanje bližnjih gorskih poti, kot sta Tolminska korita in planota Čadrg. Festivali, kot je Tolminski punt, pritegnejo ljubitelje glasbe in kulture iz celega sveta. Mesto slovi tudi po okusni kulinariki, kjer se tradicionalne jedi prepletajo z lokalnimi sestavinami. Tolmin tako predstavlja izjemno destinacijo za ljubitelje narave, zgodovine, glasbe in odlične hrane.

Grb občine Tolmin

Grb Občine Tolmin ima v vodoravni smeri lomljeno črto, ki ponazarja grajsko trdnjavo in deli grb na dve polovici. V sredini gornje polovice je na rdeči podlagi z rumeno barvo označen plamen, ki ponazarja upor, v levem zgornjem kotu je vpisana letnica 1713. V spodnji polovici grba je od desne proti levi na črni podlagi s srebrno barvo narisana biriška helebarda, nad njo pa od leve proti desni z enako barvo puntarske vile. Zeleno-modro polje ponazarja reko Sočo.

Kvačkarica: Jerca Kranjc

Občina Tolmin se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Občina Vipava

Občina Vipava, ki se nahaja v zahodnem delu Slovenije, predstavlja slikovito območje, bogato z zgodovino, naravno lepoto in kulturno dediščino. Mesto Vipava je obdano z vinogradi in sadovnjaki ter se ponaša z značilno srednjeveško arhitekturo. Reka Vipava, ki teče skozi mesto, dodaja poseben čar temu okolju. Okolica občine je znana po vinorodnih gričih, ki pridelujejo odlična vina, zato je območje privlačno za ljubitelje vinske kulture. Poleg tega so v regiji ohranjene tudi zgodovinske znamenitosti, kot je grad Vipava, ki priča o bogati preteklosti tega kraja. Občina Vipava je tako priljubljena destinacija za ljubitelje narave, vina, kulturne dediščine in tiste, ki iščejo mirno okolje za sproščujoče doživetje v objemu gričev in vinogradov.

Grb občine Vipava

Grb občine Vipava ima obliko ščita. V njegovi sredini je na beli podlagi lik vinske trte, ki je sive in rjave barve. Trta ima tri vitice; ena se razprostira v zgornjem srednjem delu ščita in se zavije v leco spiralo, z drugih dveh vitic v spodnjem delu ščita raseta dva, simetrično razporejena grozda z devetimi jagodami zelena barve, ki simbolizirajo beli in rdečo vrsto grozdja. V zgornjem delu ščita sta dva simetrično razporejena zelena lista vinske trte. Na dnu ščita zaseda prostor trohrib modre barve. Elementi v ščitu se med seboj ne dotikajo, temveč se približajo drug drugemu. Ščit je črno obrobljen.

Kvačkarica: Darja Simonič Berden

Izdelki Darje Simonič Berden, ki so del Guinnessovega rekorda

Občina Vipava se je odločila, da ne bo sodelovala pri projektu Slovenija kvačka. Grb občine je tako na voljo za prodajo, pri čemer bo izkupiček od prodaje namenjen promociji ročnih del in projektu "Ovijemo z ljubeznijo".

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov