Dve ustvarjalki pristopili k projektu Slovenija kvačka

avtor admin

Dve ustvarjalki pristopili k projektu Slovenija kvačka

Pod okriljem Zavoda Ustvarjalno srce bomo 211 kvačkaric in en kvačkar ustvarili grbe vseh 212 slovenskih občin. Projekt je obsežen, saj zajema celo Slovenijo.

Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja.

V projekt Slovenija kvačka smo povabili tudi društvo Heraldica Slovenica, saj so leta 2005 s pomočjo slovenskih občin izdali knjigo Osnove heraldike in istovetnostni simboli slovenskih občin.

V Sloveniji imamo registriranih 212 občin. Velika večina med njimi ima svoje simbole, s katerimi izražajo svojo identiteto. Med te tako imenovane istovetnostne simbole spada tudi občinski grb. V knjigi so zbrani vsi grbi in so odlično gradivo za pripravljanje motivov za kvačkanje.

V minulih časih so kvačkale le babice in sem ter tja kakšna mamica. Za kvačko ali pletilke so poprijele predvsem zaradi nuje, da so oblekle svoje otroke in vnuke. Sedaj pa je za to ročno delo vse več zanimanja med ženskami vseh starosti. Pa tudi kakšen zagnani moški se najde. Ročno pleteni in kvačkani izdelki imajo že nekaj časa globlji pomen. Lahko predstavljajo pravo umetnost, so cenjeni unikati ali čudoviti izdelki za dom. Kvačkanje pa ima tudi izreden terapevtski učinek. Ob kvačkanju se sprostimo in pomirimo, lahko pa tudi pomeni vrsto delovne terapije. Vsak izdelek predstavlja svojo zgodbo, vsak izdelek ima svoj namen. Tako kot vsepovsod se tudi v svetu kvačkanja in pletenja kaže napredek; pojavljajo se novi načini ustvarjanja, novi vzorci, novi motivi, novi izdelki. Hkrati pa gre tudi za spodbujanje že skoraj pozabljenih veščin naših babic in prababic.

V Sloveniji je registriranih veliko društev in skupin, ki se ukvarjajo s kvačkanjem in pletenjem, kjer izkušene ustvarjalke svoje znanje prenašamo med svoje članice.

Projekt kvačkanih grbov vseh slovenskih občin je zelo širok. Z njim želimo povezati vse slovenske občine in tako vso Slovenijo in vse njene kraje. Vsi akterji bomo ustvarjali od 15. septembra do 26. decembra ter tako svoje grbe simbolično končali na državni praznik dan samostojnosti in enotnosti. Naslednji korak je predstavitev vseh grbov. Predstavljeni bodo v virtualnem 3D muzeju, ki bo nadvse zanimiv za promocijo posamezne občine in Slovenije v svetu. Predstavitev kvačkanih grbov bo predstavitev vseh slovenskih občin na enem mestu, pri tem pa seveda ne bo manjkal grb Republike Slovenije.

Naša želja je, da po zaključku projekta dokončane izdelke določenega dne ob isti uri predamo županom vseh občin.

Ena država: 212 grbov za 212 občin

S projektom se bomo potegovali za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Zagotovo bo to prvi projekt kvačkanih mestnih grbov celotne države na vsem svetu. Predstavljeni bodo vsi občinski grbi, kar bo zagotovo edinstveni uspeh in to bo še dodatna promocija za Republiko Slovenijo.

Tukaj gre tudi za promocijo kvačkanja. Kvačkarice in kvačkar želimo osveščati o pozitivnih in terapevtskih učinkih kvačkanja. Promovirati pa tudi želimo staro slovensko ljudsko obrt. Kljub temu, da so občinski grbi različnih dimenzij in oblik, se bomo vsi približali velikosti okoli 140 x 180 centimetrov ter podarili približno 100 ur prostovoljnega dela. Grbe bomo kvačkali v tehniki iz kota v kot, ki pa jo sestavljajo le verižne in šibične petlje. Tehnika ni zapletena, bomo pa morali biti pozorni pri menjavi barv; precej grbov je barvno in stilsko zelo dovršenih.

O projektu si lahko preberete na naši spletni strani: https://ustvarjalnosrce.alfaomega.si/ (iz vsakega grba je urejena usmeritev na spletno stran občine) in nas spremljate na Fb profilu: https://www.facebook.com/slovenijakvacka

K projektu sva pristopili tudi dve ustvarjalki, članici KUD Bitnje in našega ustvarjalnega krožka. Ivica Vreš prihaja iz Šenčurja in bo grb s svetim Jurijem, ki je simbol Občine Šenčur in je naslikan v grbu, nakvačkala za občino Šenčur. Mateji Arhar, ki je doma z Brega pri Kranju, je zaupan domači grb, grb Mestne občine Kranj. Kranjski orel bo nastal pod njenimi prsti.

Mateja Arhar

You may also like

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Varstvo osebnih podatkov